Lettering - Tips & Trix

*** Blogginlägg i serien Lettering - Tips & Trix sänds även via Fia Lotta Jansson Designs nyhetsbrev/newsletter. Vill du ha tipsen och trixen direkt till din inbox kan du börja prenumerera genom att skriva upp dig här!***

 

Lettering är det bästa jag vet! Delad glädje är dubbel glädje vet jag också, så därför tänkte jag presentera en ny serie som jag kallar Lettering - tips & trix där jag delar med mig av tankar, instruktioner, idéer, inspiration, länkar och mer som rör lettering. Jag hoppas kunna väcka din nyfikenhet, din skaparglädje och kreativitet! För lettering är inte svårt, alla kan rita bokstäver, men det krävs lite tålamod och tid, speciellt om konstformen/hantverket är nytt för dig. Och det är ack så roligt då man hittar tråden och börjar nysta ny kunskap och nya färdigheter! Har du redan lång erfarenhet av lettering hoppas jag kunna ge nya infallsvinklar och nya sätt att skapa bokstäver.

Jag har hört mig för om vilka frågor du och andra kan ha om lettering, eller bokstavsillustration som jag kallar det på svenska, och jag har redan fått flera, men tar gärna emot mer. Om du har något du funderar på hoppas jag du ställer frågan så kan jag hjälpa dig på bästa sätt! Jag har kanske svaret själv eller så kan jag guida dig vidare till andra personer som har svar på just det du frågar!

Med det sagt ställer jag inledningsvis gärna några frågor till dig!
Vad kämpar du med när det kommer till lettering?
Funderar du kring redskap och material? Finns det någon bokstav som är speciellt krånglig? Är du i startgroparna? Har du ritat bokstäver redan i många år och vill få ny inspiration? Har du tekniska frågor, hur man gör en digital version av din handritade bokstavsillustration? Hur överför man sin skiss till ett lyxigt papper? När, var, hur och varför?


Ja, frågorna kan vara många! Det kan faktiskt också svaren vara och det ska bli jätteinspirerande för mig med att botanisera i era frågor och funderingar, svara och ge den inspiration och de tips jag fått hjälp av på vägen!

Jag har en stark passion för bokstäver, hur de relaterar till varandra, deras form och hur dom kan förmedla budskap i sin estetik och utformning. Nyfikenhet och hårt arbete har drivit mig framåt som bokstavsillustratör. Nu är jag heltidsfrilansande egenföretagare och njuter av möjligheten att få koncentrera mig på mina bokstäver. Jag genomför projekt tillsammans med större firmor, mindre företag och organisationer, och med privatpersoner. Men nog om mig! Nu ska vi sparka igång denna tips & trix-serie! Den kommer att dyka upp i din mailbox varje torsdag, så att du varje vecka får inspiration och praktiska tips att använda dig av. Kanske du under helgen hittar en stund som du kan viga åt lettering! Har du ett papper och en penna är det bara att köra igång!

Vi inleder Lettering - Tps & Trix med en mjukstart där jag svarar på frågan: Vad är lettering? Vi tar en liten film på det!
 

 

När jag håller Lettering Workshops brukar jag förklara vad lettering är och vad jag gör som bokstavsillustratör utifrån följande citat av min stora förebild Jessica Hische :

 

Lettering är inte det samma som att använda sin handstil: du skriver med din handstil medan du ritar bokstäverna då du gör lettering.


För att ännu definiera vad lettering är vill jag nämna typografi, en typograf skapar ofta hela system av bokstavsformationer, dvs alla tecken i alfabet, som behövs t.ex. då man skriver på ett tangentbord. Även kalligrafi behöver nämnas. En kalligraf har regler för hur hen håller i pennan för att skapa en viss stil av bokstäver och lär sig med hjälp av muskelminne hur man efterliknar alla bokstäver i en viss stils alfabet. Det finns såklart modern kalligrafi som är mycket friare, men grunden baserar sig på "regler" om grepp, pennans lutning och skrivstilar.

En letterer, eller bokstavsillustratör, ritar bokstäverna och skapar enbart dom bokstavsformationer som behövs för ett specifikt ändamål. Ett exempel finns i bokstavsillustrationen av citatet ovanför: Ordet lettering har bokstäver som är illustrativa, jag har ritat bokstäverna och dekorerat med prickar, hjärtan och annan utsmyckning. Ordet calligraphy är inte skrivet med en kalligrafipenna, jag har inte lärt mig en speciell skrivstil för att kunna utforma bokstäverna utan jag har ritat konturerna till kalligrafiinspirerade bokstäver och färglagt de bredare partierna efteråt.

Det är så en bokstavsillustratör fungerar: vi lutar oss tillbaka på typografin, som lär oss hur en bokstav är uppbyggd, hur de relaterar till varandra och vad olika stilar kan förmedla; vi tar hjälp av kalligrafin, som får oss att förstå hur man sammanfogar bokstäver och som ger en fantastisk inspiration då vi vill rita olika skrivstilar. Vi är mer som illustratörer som skapar nya, unika och personliga bokstavsformationer med våra pennor.

Alla kan rita bokstäver! Och vill man bli bättre, vill man bli bra, så är trixet att öva varje dag! Låter tråkigt med det är sant! Personer frågar ofta hur jag kan vara så bra på att rita bokstäver. Speciellt mina barn har med lätt modfälld ton undrat varför inte dom kan rita lika snygga bokstäver som jag. Då kan jag svara att jag övar VARJE DAG (och jag har övat ganska många år nu!) och jag har sett finfina resultat tack vare att jag ofta ritar! Så hitta en stund, om inte varje dag, så iallafall nu som då och rita en eller flera bokstäver!

Det var det för denna gång! Nästa vecka kommer mer handgripliga tips på hur du kan rita bokstäver, så stay tuned!

Och tills nästa gång vill jag ge dig en utmaning: sök en snygg bokstav, en enkel och stilren eller en dekorativ och illustrativ, och rita av den! Man får härmas, man lär sig superbra tack vare det! MEN visar man upp det man kopierat av någon annan MÅSTE man hänvisa till upphovspersonen! Utforska och ha roligt!
 

Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av året! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop