Lettering - Tips & Trix #2

*** Blogginlägg i serien Lettering - Tips & Trix sänds även via Fia Lotta Jansson Designs nyhetsbrev/newsletter. Vill du ha tipsen och trixen direkt till din inbox kan du börja prenumerera genom att skriva upp dig här!***

 

Hej på dig!

Vad roligt att du vill hänga med mig varje vecka och dela lettering tips och tricks!

Förra veckan lovade jag mer handgripliga tips på hur du kan rita bokstäver, håll ut, det kommer tips och information om en rolig utmaning sist i detta brev! Denna vecka tänkte jag dock börja med att tipsa om vilka verktyg man kan ta till då man vill börja med lettering. Jag älskar pennor och papper och det finns en hel uppsjö av olika pennor och olika papperskvalitéer att välja mellan, de fungerar på olika sätt och kan ge lite olika resultat. Jag har hittat det jag gillar mest då jag ritar bokstäver och ord till vardags och tänkte dela med mig av det. Jag fokuserar på pennor i detta brev och riktar in mig på papper nästa vecka.

Ni är många som funderar över just verktyg och material och jag tackar för era frågor! Här är mitt basic verktygskit för lettering:

Jag vill inleda med att säga att du högst troligen redan har allt material hemma som du behöver för att börja med lettering! Ta den penna och det papper du har närmast dig och börja rita! Det är inte svårare än så att komma igång, inte när det kommer till verktyg och material iallafall! När du sen har ritat en tid kanske du märker att du vill ha mer ut av verktygen och materialen. Om du vill gå loss i kontors-, konstnärs- och illustratörsbutiken (fysisk eller på nätet) så kan du ta hjälp av produktlistorna längre ner.

Det andra jag inledningsvis vill säga är att alla har olika preferenser vad det gäller verktyg och material, jag listar dom produkter jag gillar (jag har även tagit med verktyg jag normalt inte använder men som jag vill visa för dig), men de kanske inte blir dina favoriter. Pröva dig fram och se vad du gillar bäst och vad som sitter bäst i din hand!

Ok, då kör vi! Jag börjar från höger i bilden ovan!

Blyertspennor
Mekaniska pennor / stiftpennor

Jag föredrar att skissa med en mekanisk blyertspenna. Jag började med 0,7 mm för jag gillade att blystiftet kändes tjockare och mjukare, det var lättare att skissa. Men nu har jag övergått till 0,5 mm för då har jag bättre detaljkontroll. Blystiftet är hårdare och lite svårare att sudda, men man kan variera med hur starkt tryck (pressure) man lägger på pennan då man ritar: lättare tryck ger mjukare och mer suddbara blyertsstreck, medan mer tyngd i på hand ger hårdare linjer som nästan etsar fast i pappret, linjerna är tydligare men kan vara svårare att radera ifall man ångrar det man ritat. Vet du med dig att du lägger mycket tyngd på pennan då du ritar kan du välja tjockare blyertsstift i skisstadiet eller lätta på handens tyngd.

Jag brukar oftast köra gratis reklampennor eller vanliga billiga stiftpennor, dom fungerar för vardagligt skissande och ritande. Ju mer man ritar desto mer märker man vilken sorts blyerstpenna man trivs med, så börja enkelt och avancera sen om du känner att du vill utveckla. Jag köpte nyligen en stiftpenna som är 0,2 mm, som alltså har ett jättefint blyertsstift, och med den får jag fantastiskt fina och små detaljer. Det är väldigt roligt att använda den då jag gör detaljrika bokstäver. Pennan (Pentel Orenz) har ett stödrör som gör att blyet inte går av trots att det är så tunt. Men man behöver ändå vara mer varsam med den än med de tjockare.

Jag gillar även stiftpennor för att dom har ett suddgummi som sitter fast i pennan, lättare att två i ett med sig i väskan varje dag då jag ofta ritar på bussen eller på tunnelbanan.

Blyertspennor

Vanliga blyertspennor som du vässer fungerar såklart också bra. Se till att du har pennvässare nära för att skärpa till spetsen regelbundet då du ritar, det är roligare att ha detaljkontroll och det har man med en vass spets. Blyertspennor av bättre kvalité skulle jag satsa på så att inte blyet bryts av direkt du vässer den, som det så förargligt kan göra med dåliga blyertspennor eller färgpennor.

Pennor med HB-värde
Många tecknare gillar olika mjukhet eller hårdhet i blyertspennorna, olika H- och B-värde. Det är en gradering där H är hårdare och B är mjukare. Man kan börja skissa med en mjukare penna (på bilden med R-skissen använder jag 7B) för att få lätta och mjuka blyerststreck. Mjukheten gör att det känns behagligt att rita. När man hittat den form man vill ha på det man skissar tar man en penna med ett H-värde för att få tydligare, "hårdare" streck. Jag gjorde en mellanskiss med HB-pennan som ger ett fint och tydligt streck, men ska du ha riktigt små detaljer är 3H-pennan idealisk. Då är strecken mycket smala och knivskarpa. Denna skulle jag använda för den slutliga skissen innan jag fyller i eller ritar av med pigment liner. Jag hade även en 9H-penna, men den hade så hårt bly att jag riskerade ha sönder pappret då jag ritade. Blyertsstrecken syns knappt (se bild med de fyra O-skisserna). Kanske du vet vad den pennan används till?

Jag har inte använt dessa blyertspennor i mitt ritande tidigare, men fick en aha-upplevelse: dom är ju bra! Känns nästan lite genant att jag är så sent med på tåget med dessa pennor, men bättre sent än ännu senare. Jag kommer helt klart att använda dem mera!

 

Det viktiga att komma ihåg, vilket ibland kan kännas lite tråkigt; är att en dyr penna inte automatiskt gör dig till en bättre bokstavsillustratör. Det skulle vara lätt att köpa dyraste pennan och tack vare den skulle allt man ritar bli snyggt! Nej, idéerna sitter fortfarande i ditt huvud och i handen! Så ta därför det du har hemma och bara börja rita! Rita, rita rita! :)

Här är ett par blyerstpennor att prova:
Staedtler Mars Lumiograph (Penstore, Sverige)
Derwent Graphic blyerstpennor (Konsta webshop, Finland)


Suddgummi
Jag är noga med att välja ett bra suddgummi! Jag ritar och suddar MYCKET på mina skisspapper och då behövs ett suddgummi som klarar alla blyertsstreck! Man får pröva sig fram, kvalitén på sudd är väldigt olika och det lönar sig att satsa på nåt annat än det man får från leksakshörnan i matbutiken. Men sudden är tack och lov inte dyra! Dessa gillar jag:

Faber-Castell Sleeve, har en skyddshylsa i plast. Jag gillar att suddgummit är format så att det har ett smalt parti så att du kan sudda mindre detaljer.
Knådgummit lämnar inget skräp efter sig.


Pigment liners
När jag gjort min blyertstskiss ritar jag oftast av skissen med en pigment liner eller fine liner.
Pigment liner är en finstiftad tuschpenna med bläck. Du ska söka en pigment liner som inte "blöder" på pappret! Nedanför listar jag märken jag prövat som jag tycker håller måttet. Jag har dock inte prövat alla märken så du hittar säkert en penna som fungerar enligt dina behov även om den inte finns på listan. PRÖVA alltid pennan i butiken så du vet hur den beter sig! Märker du att det blir klåttigt: att kontrasten mellan papper och pennstreck inte är skarp utan är flytande, att bläcket rinner ut i pappret, då vet du att du inte ska köpa den. Har man en bra penna blir slutresultatet snyggare och du besparar dig tråkigheten att tro att det är du som inte kan rita bra då det ser klåttigt ut, då det är i själva verket är pennan som inte är bra!

Jag använder nästan uteslutande storlek 0.2 på mina pigmentliners, ett tunnare stift för att ha detaljkontroll. Men olika tjocklek på stiftet ger olika slutresultat (se bilden nedanför).

Pigment liners är tuschpennor med ett hårt stift. Det finns även tuschpennor med filtstift men de är ofta lite tjockare och svårare att rita små detaljer med. Gillar du att rita stort och mer svärta och mönster än små detaljer kan pennor med filtstift vara roligare att använde.

Lista med pigment liners:
Staedtler (6-pack) (Adlibris.fi)
Staedtler (6-pack) (Adlibris.se)
Sakura Micron (6-pack) (Konsta webshop, Finland)
Sakura Micron (3-pack) (Penstore webshop, Sverige
Zig Kuretake Mangaka Fineliner (3-pack) (Penstore webshop, Sverige)Brush pens / Penselpennor
Brush pens är mina absoluta favoriter! De kan vara svåra att bemästra till först, men när man hittar knixen är de underbara och ger ett snyggt resultat!

På bilden ovan har jag skrivit med två av de brush pens jag använder mest, Pentel Fude Touch och Zig Brush Pen. Hur man skriver med brush pens kräver ett eget brev, så ni får vänta på den informationen. Men vill ni köpa och testa själva innan det så finns dessa:
Pentel Fude Touch (Penstore webshop, Sverige, har tyvärr inte hittat återförsäljare i Finland)
Sakura Pigma Brush (Konsta webshop, Finland)
Sakura Pigma Brush (Penstore webshop, Sverige)
Zig Brush Pen (Penstore butiken, Stockholm)
Pentel Colour Brush finns också, men hittar ingen återförsäljare.

Jag måste göra en ordentligare djupdykning i vem som säljer brush pens till den gången jag skriver om dem!


 

Att använda verktygen
Nå, nu äntligen kommer jag till de där handgripliga tipsen som jag pratade om i början! Jag och Tze Ching Yeung, som är barnklädesdesigner och kreatör för Jake & Maya Kids i London, har gaddat ihop oss och kör igång en bokstavsillustrationsutmaning (vilket ord!) på Instagram och på våra och andra illustratörers bloggar. Vi kallar det #letterillustrationchallenge och det är utmaning där du varje vecka skapar en bokstav. Du kan ta del av färdigritade "skalbokstäver" (designade av mig) som du kan rita inuti eller runtomkring, eller skapa helt egna bokstäver. Varje vecka släpps en bokstav och ALLA är välkomna att delta och bidra! Tisdagen den 18 oktober släpps första bokstaven. Några instagrammare har redan tjuvstartat lite för att väcka kreativiteten och ni ska exklusivt få förhandstitta på en av de videor som släpps i och med lanseringen av #letterillustrationchallenge! Här får du tips om hur du ritar en block-bokstav: börja enkelt och bygg sedan på steg för steg!

Och hur använder jag verktygen då:
1. Skissa med blyerts.
2. Ritar med tusch de konturer jag vill ha.
3. Suddar ut blyertsskisssen.
Tadaa!

Med detta vill jag säga tack för denna vecka! Jag hann just och just med det jag lovade, att ni skulle få mailet på torsdagar. Det kanske dyker upp tidigare nästa torsdag ;)

Allt gott för helgen!
Sofie

 
Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av året! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop