Typografikalender 2017

Jag är fantastiskt glad att kunna presentera Typografikalendern för år 2017! Den kan köpas i min nya webshop som en digital fil och skrivas ut hemma (eller om du hellre trycker upp den på ditt närmsta tryckeri!).

Kalendern består av 12 fristående A4-papper + en pärm, en baksida samt ett infoblad. Varje månad har unik handritad typografi och stora rutor att skriva viktigheter och roligheter i. Kalendern kan hängas upp med magnetklipps på kylskåpet, med pappersklämmor på väggen eller tejpas upp ett ark i gången eller alla på en gång!

Med önskan om ett gott, kreativt och typografiskt snyggt år 2017!
Sofie

#LetterArtChallenge - week 3

I am overwhelmed by the creativity and the inspiration our first two weeks of #LetterArtChallenge has shown! All you wonderful contributors, thank you! It is lovely to follow how you take on this weekly challenge! Let's continue to inspire and get inspired! Below are some of the creations from our second week with the letter D.

But now onto the next letter:

Yes, it is X! Looking forward to see what you will come up with! As usual you can download the template above (click the pic!) and use that or you can create your own letter form!

Here are some of last week's creations! Click this link to find out who made them!

#LetterArtChallenge - week 2

Me, Tze Ching of Jake and Maya Kids and Kathy Hutton decided to shake things up a bit and publish the letters in the #LetterArtChallenge in random order to keep it more exciting! It is amazing how many wonderful and creative contributions we got for the letter A! Thank you so much! Let's keep this rolling and get more people interested and creative!

So, here is week 2 of #LetterArtChallenge and this weeks letter is:

 

Click on the pic to get to a downloadable and printable template!

Click on the pic to get to a downloadable and printable template!

You can use our letter template if you wish or you can draw, illustrate, paint, cut out or build your own letter D!
Take a picture and publish on Instagram or Facebook with the hashtag #LetterArtChallenge!

Inspire others and get inspired by others!

Hope you have a great week! Here is a collection of the first weeks contributions:
(Click on the picture and you'll be directed to Instagram and there you can find out who the artists are!)

 

Lettering - Tips & Trix #3

*** Blogginlägg i serien Lettering - Tips & Trix sänds även via Fia Lotta Jansson Designs nyhetsbrev/newsletter. Vill du ha tipsen och trixen direkt till din inbox kan du börja prenumerera genom att skriva upp dig här!***


Denna vecka organiserar jag mina papper för att ge er mina bästa tips på vilka som är roligast/lättast/bäst/billigast att använda till lettering!

Here we go!

 

Jag vill repetera det jag sa förra veckan:
"Du har högst troligen redan allt material hemma som du behöver för att börja med lettering! Ta den penna och det papper du har närmast dig och börja rita! Det är inte svårare än så att komma igång, inte när det kommer till verktyg och material iallafall! När du sen har ritat en tid kanske du märker att du vill ha mer ut av verktygen och materialen. Om du vill gå loss i kontors-, konstnärs- och illustratörsbutiken (fysisk eller på nätet) så kan du ta hjälp av produktlistorna längre ner.

Det andra jag inledningsvis vill säga är att alla har olika preferenser vad det gäller verktyg och material, jag listar dom produkter jag gillar (jag har även tagit med verktyg jag normalt inte använder men som jag vill visa för dig), men de kanske inte blir dina favoriter. Pröva dig fram och se vad du gillar bäst och vad som sitter bäst i din hand!"

Ok, då kör vi! Jag börjar från vänster i bilden ovan!


Kopieringspapper
Detta är det papper jag använder absolut mest för att skissa mina bokstavsillustrationer! Det är förmånligt och fyller sin funktion att använda för blyerts och i vissa fall även pigment liner eller brush pen, beroende på hur du vill att slutresultatet ska se ut.
Kopieringspapper är inte bra för originalillustrationer! Kvalitén håller inte för att både skissa, sudda och rita med pigment liner. Pappret blir poröst då man suddar och går man på med en pigment liner eller annan tusch så kommer färgen ohjälpligt att blöda ut i pappret. Så jag rekommenderar kopieringspapper till att skissa på men andra papperkvalitéer för original!

Rutigt papper
Randigt papper är det jag använder tredje mest då jag skissar. Linjerna ger bra stöd då jag vill ha mer statiska bokstavsformationer (raka linjer och lådliknande bokstäver), men även då jag ritar runda former har jag hjälp av rutorna. Men ibland kan linjerna störa min skiss så därför är min absoluta favorit bland mönstrat papper:

Prickigt papper (dot grid)
Det har inga linjer som stör då jag ritar, men jag har ändå koll på "linjer" tack vare prickarna, jag ser alltså osynliga linjer som finns mellan prickarna. Det hjälper mig att hålla koll på var och hur jag ska placera mina bokstäver. Det kan ta en liten stund att bli van med dot grid om man inte använt det pappret förr, men med lite övning kan det bli också ditt favoritskisspapper! :) Nedanför finns länk till dot grid-papper att printa ut hemma.

Millimeterpapper
Millimeterpapper är papper som arkitekter och byggnadstekniker som gör ritningar använder sig av. Jättebra papper då man behöver rita väldigt fina och små detaljer.

Randigt papper eller kalligrafi-grid (finns inte på bild)
Jag använder väldigt sällan randigt papper då jag ritar, men det kan för några vara till stor hjälp. Bl.a. om man vill skriva kalligrafi eller kursiva bokstäver, alltså bokstäver som lutar, då kan man använda randigt papper för baslinjen och om man vill kan man lägga till sneddade streck för att få rätt lutning på alla bokstäver. Här nedan för finns en länk till mönsterpapper att ladda ner om du vill testa dot-grid och kalligrafi-gridpapper.


Jag hittade Print Free Graph Paper där du kan hitta roliga mönsterpapper som kan inspirera dig att rita nya bokstavsformationer. Testa och experimentera!


Tracing paper (transparent papper)
Tracing paper har varit det papper jag använt allra mest då jag ritar av mina skisser med pigment liner. Tracing paper är ett semitransparent papper, kan liknas vid bakplåtspapper men med en yta där både blyerts och tusch fäster. När jag har ritat av min skiss med pigment liner på tracing paper scannar jag eller så fotograferar jag pappret och bildbehandlar i Photoshop eller Illustrator (tips om det kommer i senare brev!).

High grade vellum paper (vitt papper)
Ifall jag vill rita av min skiss på ett vitt papper är Rhodia Hight Grade Vellum Paper ett mycket bra alternativ. Det är vitt och har ungefär samma tjocklek som kopieringspapper, men är mycket finare i strukturen, lite slätare, och känns mycket lyxigare! Även om det är vitt ser man tydligt sin skiss genom pappret. Se video nedanför! Detta papper fungerar ypperligt att rita orginalillustrationer på för att t.ex. ge bort som present.

Det finns ju alla möjliga sorters papper man kan testa och som fungerar på olika sätt med olika pennor och som ger lite olika struktur eller slutresultat på din bokstavsillustration. T.ex. papper med blank yta är bra för markers (sprit- eller akvarellpennor). Akvarellpapper är bra för att få struktur på bokstäverna, men pappret drar åt sig väldigt mycket fukt och är inte idealiskt för markers eller pigment liners, de förstörs lätt av den ojämna ytan. Men brush lettering med akvarellfärger och pensel blir snyggt på akvarellpapper, och ifall du vill göra bakgrunder att rita bokstäver på ger akvarellpapper ett härligt slutresultat! Att göra lettering på färgat papper tycker jag ger upphov till ny inspiration! Färgerna känns snyggare, t.o.m. svart eller vitt på en pafflåda blir otroligt snyggt! Testa!

Jag kommer snart att kunna presentera ett Lettering Kit med både pennor och papper som du kan köpa i sin helhet från Penstore. Den fysiska butiken finns på Hornsgatan här i Stockholm (väl värd ett besök!) men de har även en mycket bra webshop! Under tiden uppmuntrar jag dig att besöka din närmaste bokhandel för att få tag på lite olika sorters papper, det jag nämnt ovan borde finnas i alla välsorterade bokhandlar eller kontorstillbehörsbutiker. Och så kan du ju ladda ner och skriva ut mönstrade papper helt gratis! :)

Hoppas du fått ny information, inspiration och motivation med detta brev! Hör gärna av dig om du saknar nåt eller funderar på något! Du får såklart även ta kontakt och berätta om du hittat något användbart i mina brev. Stort tack till er som hört av sig, jag blir så glad och motiverad att fortsätta! Tipsa gärna vänner som du vet att är intresserade av bokstäver, illustration, papper, typografi och kreativitet överlag! Inspiration ska sprida då får man så mycketmer ut av den!

Vill ännu påminna om #LetterArt Challenge som startade i tisdags, den 18 oktober, och är i full gång och många fantastiska bidrag har redan rullat in! Skapa dina egna bokstäver eller ladda ner en färdigritad bokstav och utgå från den!
TzeChing som har Jake and Maya Blog, Kathy Hutton med Kathy Hutton Prints och undertecknad står som värdar för denna utmaning som återkommer varje vecka. Kolla våra bloggar för info och mera bilder! Vill du vara med och skriva om #LetterArtChallenge på din blogg eller Instagram får du jättegärna ta kontakt med mig! Den här utmaningen är till för att vi ska skapa mera och inspirera varann mer, det är ingen tävling utan ett lekfullt och kreativt initiativ. Alla åldrar, alla sorters uttryck, förmågor och tillvägagångsätt är välkomna! Häng med och skapa!


Vi hörs nästa vecka!

Allt gott för helgen!
Sofie


Är du ivrig på att lära dig mera om lettering/bokstavsillustration kommer jag att lansera en videokurs i slutet av året! Här hittar du mer info om Lettering Workshop - videokursen:
Att rita bokstäver och ord - väck din skaparglädje och kreativitet!

Vill du delta i Lettering Workshop live, en fem timmars inspirerande och effektiv kreativ verkstad, hittar du datum på mina kommande kursen här:
Lettering Workshop